vineri, 26 martie 2010

OMUL - ADAM SI EVA

             "Si a zis Dumnezeu: "Sa facem om dupa chipul si asemanarea Noastra, ca sa
              stapaneasca pestii marii, pasarile cerului, animalele domestice, toate vietatile
              ce se tarasc pe pamant si tot pamantul!"
              Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau; dupa chipul Lui Dumnezeu l-a
              facut; a facut barbat si femeie"  (Facerea cap 1, vers. 26-27)
       In acest fel este prezentat, in Facerea cap 1, momentul creatiei din ziua a sasea, cand Dumnezeu l-a creat pe om barbat si femeie. Citind mai departe in capitolul 2 din Facerea, despre sfintirea zilei a saptea, asezarea omului in rai si prima familie, relatarea pare putin diferita fata de capitolul 1. Aici il aflam pe DOMNUL DUMNEZEU care luand tarana din pamant l-a facut pe om, caruia suflandu-i, in fata, suflare de viata, s-a facut omul fiinta vie. Acelasi Domn Dumnezeu creaza pentru omul pe care l-a facut si pe care l-a numit Adam, o Gradina, " Edenul, pentru ca acesta s-o lucreze si s-o pazeasca. Asezandu-l in Gradina Edenului, Domnul Dumnezeu i-a interzis lui Adam sa manance dintr-un singur pom "Pomul Cunostintei Binelui si Raului" deoarece mancand va muri."
       Spre deosebire de capitolul 1 unde Dumnezeu il creaza pe om barbat si femeie in ziua a sasea, in capitolul 2 in ziua a saptea, asa se pare, Domnul Dumnezeu il Face mai intai pe Adam barbatul si pentru ca "a zis Domnul Dumnezeu; "Nu este bine sa fie omul singur; sa-i facem ajutor potrivit pentru el" (Facerea cap. 2; vers. 18). Astfel Domnul Dumnezeu l-a adormit pe Adam caruia luandu-i o coasta a facut din ea femeia, pe care i-a dat-o lui Adam.
      In Gradina Edenului se aflau doi pomi, Pomul Vietii si Pomul Cunostintei Binelui si Raului; despre cel de-al doilea am aflat ca Adam avea interdictie de a manca din el. Desi era Gradina Edenului, Gradina Raiului, se pare ca Sarpele-Ispititorul avea acces in ea, pentru ca aflam ca a ispitit-o pe femeia lui Adam, careia Domnul Dumnezeu i-a dat numele de Eva.
      Sarpele-Ispititorul ii spune femeii ca daca vor manca din Pomul Cunostintei Binelui si Raului nu vor muri, ci li se vor deschide ochii si vor fi ca Dumnezeu cunoscand binele si raul.
             "De aceea femeia, socotind ca rodul pomului este bun de mancat si placut
              ochilor la vedere si vrednic de dorit, pentru ca da stiinta, a luat din el si a
              mancat si a dat barbatului sau si a mancat si el.
             Atunci li s-au deschis ochii la amandoi si au cunoscut ca erau goi...
             Iar cand au auzit glasul Domnului Dumnezeu, care umbla prin Rai, in racoarea
             serii, s-au ascuns Adam si femeia lui...
             Si a strigat Domnul Dumnezeu pe Adam si i-a zis "Adame unde esti?"
             ..."Am auzit glasul Tau in rai si m-am temut, caci sunt gol si m-am ascuns."
             ..."Cine ti-a spus ca esti gol? Nu cumva ai mancat din pomul din care ti-am
             poruncit sa nu mananci."  (Facerea, cap. 3, vers. 6-11)
       Domnul Dumnezeu afland ca Adam si femeia lui au incalcat interdictia, cedand ispitirii Sarpelui, ii blestema pe toti trei. Blestemandu-l pe Sarpe ii spune ca va pune dusmanie intre el si femeie, care-i va zdrobi capul, iar el ii va intepa acesteia calcaiul.
       Mancand din Pomul Cunostintei Binelui si Raului li s-au deschis ochii si atunci; "Iata, Adam s-a facut ca unul dintre Noi, cunoscand binele si raul. Si acum nu cumva sa-si intinda mana si sa ia roade din Pomul Vietii, sa manance si sa traiasca in veci!". Si pentru ca sa nu se intample ca Adam sa manance din Pomul Vietii si sa traiasca in veci, Domnul Dumnezeu i-a izgonit pe Adam si Eva din Gradina Edenului, iar in preajma Gradinii a pus heruvimi si sabie de flacara valvaietoare sa pazeasca drumul catre Pomul Vietii. (Facerea, cap. 3, vers. 22-24)
       Fara a intra in semnificatia oculta a faptelor din Gradina Edenului remarcam totusi ca incalcarea interdictiei l-a adus pe om in situatia de a cunoaste binele si raul devenind astfel "ca unul dintre Noi". "Ca unul dintre Noi" grea afirmatie si o adanca semnificatie au aceste cuvinte. Deasemenea si hotararea Lui Dumnezeu de a-l izgoni pe om din Eden pentru a nu ajunge la Pomul Vietii are o semnificatie extrem de oculta, aceasta hotarare a schimbat cursul vietii omului, cursul evolutiei lui.
       In Biblie, in capitolul 4, ni se relateaza ca Adam cunoscand pe Eva, aceasta l-a nascut pe Cain zicand: "Am dobandit om de la Dumnezeu", apoi a nascut si pe Abel. Cain a devenit lucrator al pamantului, iar Abel pastor. Cand cei doi aduc jertfa Lui Dumnezeu, jertfa lui Cain este refuzata, iar cea a lui Abel primita. Biblia nu relateaza motivatia atitudinii diferite fata de cei doi, dar aflam doar un sfat sau un indemn a Lui Dumnezeu pentru Cain, ce-l intristat de refuz, si caruia Dumnezeu ii spune: "pentru ce te-ai intristat si pentru ce s-a posomorat fata ta? Cand faci bine oare nu-ti este fata senina? Iar de nu faci bine, pacatul bate la usa si cauta sa te tarasca, dar tu biruieste-l". (Facerea, cap. 4, vers. 6-7). Desigur ca si aceasta atitudine diferita fata de Cain si Abel are o semnificatie oculta, are intelesuri adanci referitoare la originea si evolutia fiintei om.
       Originea si evolutia fiintei om, asa cum este prezentata in Biblie, este extrem de concisa si ocultata. Invaluita in adanci mistere este originea omului si rolului sau pe pamant. Deasemenea sumara si ocult este prezentata si evolutia vietii omului pe pamant.Ca sa desluseasca enigma vietii lui, pentru ca sa se poata cunoaste si intelege pe sine, omul are nevoie de o cunoastere prin care sa poata dezlega si intelege simbolistica Bibliei.

Niciun comentariu: